Hae sivustolta

Fortum Tutor

(päivitetty 12.4.2015)

Tutor on valmentajan henkilökohtainen sparraaja ja toiminta keskittyy 11 vuotiaisiin ja siitä nuorempiin ikäluokkiin. Tutor ei valmenna joukkuetta vaan omalla asiantuntemuksellaan tukee valmentajaa tämän valmennustyössä: Kuuntelee, havainnoi, antaa konkreettisia neuvoja ja luo ilmapiirin valmentajan omille oivalluksille. Jalkapalloilullisten taitojen lisäksi valmentaja saa tukea myös kasvatuksessa ja lasten ohjaamisessa. Tutoreiksi on valittu konkareita, jotka tarjoavat oman osaamisensa uudempien tulokkaiden käyttöön. Joukossa on huippuvalmentajia, entisiä maajoukkuepelaajia sekä kasvatusalan ammattilaisia.

Tutoreiden tärkein tavoite on taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.

Hyvä tutor tukee ja auttaa

Lasten valmentajana toimivat usein pelaajien vanhemmat, joilla ei ruuhkavuosien keskellä löydy aikaa valmennuskoulutukseen. Fortum Tutor -ohjelman avulla valmentaja saa kaipaamansa tuen ja avun joukkueen harjoituksissa, joissa hän muutenkin on paikalla. Tutorin tavoitteena on luoda valmentajille tarvittavat työvälineet ja taidot, jotta he jaksavat jatkaa valmentamista pitkäjänteisesti.
Tutor-toiminnan avulla halutaan taata kaikille lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat 5–11-vuotiaiden lasten valmentajat. Alle 12-vuotiaat lapset ovat lajin perusteiden oppimisen kannalta herkimmässä iässä, ja tarvitsevat siksi kannustavaa valmentajaa tuekseen. Ohjelman sisällöllinen vastuu on Palloliitolla, Fortum puolestaan rahoittaa ohjelman.
Tutor-toiminnan kautta seurat saavat motivoituneempia valmentajia ja ennen kaikkea lapset saavat harjoittelusta enemmän irti. Seuran oman tutorin kautta hänen osaamisensa leviää myös seuran muiden valmentajien käyttöön.

Hyvä alle 12 v. WJK -valmentaja !

Seurassamme Tutor -toiminta (1/2 -Tutor) aloitettiin kesäkuun 2012 alusta ja maaliskuussa 2013 alkoi meillä toinen kausi. Tutor on yhteydessä valmentajiin ja Tutoriin saa ottaa yhteyttä. Tutustu fortumtutor.fi -sivuilta etukäteen Palloliiton valmennuslinjaan, vuosisuunnittelupohjiin (xls) ja treenivinkkeihin näiltä sivuilta.

Seuramme Fortum Tutor on Matti Immonen ja häneen voi ottaa suoraankin yhteyttä, kun haluat apua valmennuksellisiin ja pelillisiin asioihin.

2015

Fortum Tutor on valtakunnallinen ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää nuorten jalkapallon (ja lentopallon) harrastajien valmennusta. Palloliitto valitsee vuosittain noin 100 tutoria jalkapallon (lentopallo n. 40), jotka toimivat valmentajien ja ohjaajien apuna, lähinnä alle 12-vuotiaiden joukkueissa.

Jalkapallossa käynnistyi 7:s kausi (lentopallossa toinen).

Ohjelma on tavoittanut tuhansia perheitä ja kymmeniä tuhansia lapsia ympäri Suomen.

Playbookeja on jaettu jo 50 000 kappaletta ympäri Suomen.

Fortumtutor.fi sivuilta löydät mm. treenivinkit, maalintekovideot ja vuosisuunnittelupohjat. Sivuja uudistettu myös pelaajien käytettäviksi. Käy tutustumassa.

Kauden yhtenä pääteemana jalkapalloilullisten harjoitusten lisäksi on liikunnallisuuden lisääminen lapsilla, koska omatoiminen liikunta on vähentynyt monella. Harjoitteissa keskitytään motoriikka-, tasapaino- ja koordinaatiokyvyn kehittämiseen, sekä keskivartalon vahvistamiseen erilaisilla liikuntaharjoitteilla.

 

2014

Kauden teemana oli maalien tekeminen ja potkutekniikka eri tilanteissa. Maalinteko-opas saatiin valmentajien avuksi harjoituksiin.

Tutorit jalkautuvat pitämään E-valmentajakursseja.

 

2013

PLAYBOOK on n. 6-9 vuotiaiden uusi kotiharjoitteluun suunniteltu ohjelma jossa voit aikuisen kanssa, tai n. 8-9 vuotiaat yksin/kaverin kanssa harjoitella oikeaoppisia suorituksia Teemu Pukin ja Nora Heroumin video-opastuksella. WJK pelaajana saat Playbook -kirjasen harjoituksissa alkukesän aikana. Kun olet suorittanut tehtävän, aikuinen tarkistaa ja hyväksymisen jälkeen merkkaa tarralla tehtävän suoritetuksi. Kun vihkonen on täynnä, valmentajasi kuittaa kaikki tehdyksi antamalla Tutor -pinssin.

TUNNE PELAAJASI on lomake, jonka vanhemmat täyttivät ja lähettivät pdf:n sähköpostilla/toimittavat täytetyn paperin valmentajalle tai joukkueenjohtajalle. Näin huomioidaan ja opitaan tuntemaan lasta paremmin isoissa ryhmissä.

 

MUUTOS AJATTELUUN JA HARJOITTELUUN

Ennen ajateltiin valmennuksessa että 100 000 syöttöä kaverin kanssa tekee hyvän pelaajan. Uusi ajattelutapa on että 100 000 syöttöä erilaisissa pienpeleissä tekee paremman ja kypsemmän pelaajan !

Valmentajana suunnittele kautesi ja harjoitukset etukäteen. Harjoittele oikea määrä ja aika. Jokaisessa ikäluokassa oltava riittävä määrä apuvalmentajia, että saa pienryhmät toimimaan. Käytä kausisuunnittelupohjaa ja Treenivinkkejä. Aloita harjoituksesi herättävillä pienpeleillä ja pidä harjoitusteema mukana läpi harjoituksen. Anna pallollisen juniorin tehdä ratkaisu itse. Joskus voit pysäyttää harjoituksen ja kysyä oliko ratkaisu hyvä, vai olisiko joku toinen parempi. Kehu hyviä suorituksia – ei kaikkia suorituksia ! Vältä pitkiä jonoja, tee useita pienpelejä ja harjoitusryhmiä pallokosketusten saamiseksi. Opeta junioria käyttämään molempia jalkoja. Opeta juniorit pelaamaan maata pitkin - kiellä pallon räiskiminen jo harjoituksissa. Anna maalivahdin avata maalipotkut. Maalivahdin opeteltava avaamaan myös lyhyellä. OLE OIKEUDENMUKAINEN JA INNOSTAVA JUNIORIVALMENTAJA !

Aloita peliin valmistuminen pienpeleillä, jos kentän reunalla tilaa. Saat kauden aikana näin lisää kullanarvoisia harjoituksia. Muista Kaikki Pelaa -ohjeet ja (PPT) Puolen Pelin Takuu.

Anna kotiläksyjä ja tarkasta niitä.

Harjoituksissa joukkueiden käytävä Taitokisalajeja läpi ja kannustettava junioreita omatoimiseen taitoharjoitteluun. Jokaisesta ikäluokasta oltava Aluetaitokisoissa muutama juniori. Valmentajat ovat vastuuhenkilöitä tähän. Kun saat muutaman innostumaan, saat koko ryhmän innostumaan.

 

Tsemppiä valmennukseen – teet arvokasta vapaa-ehtoistyötä !

 

Tykkää meistä Facebookissa:  https://www.facebook.com/FortumTutor


Ota yhteyttä – kentällä nähdään !

terveisin Matti Immonen

Tutor, WJK -juniorit

040-7734587

matti.immonen(a)poyry.com

 

Tutustumisen arvoisia linkkejä:
http://www.fortumtutor.fi/
http://www.palloliitto.fi/kaikki_pelaa/
http://www.palloliitto.fi/ita-suomi/pelaajakehitys/taitokilpailut

http://www.palloliitto.fi/sites/default/files/liitteet/taitokilpailusaannot2014.pdf

http://ita-suomi.palloliitto.fi/koulutustoiminta/piirin_koulutustoiminta/
http://ita-suomi.palloliitto.fi/nuorisotoiminta/valmentajille/
http://spl.samihyypiaakatemia.fi/
http://www.kuukaudenkikat.fi/VideoValmVesaVierikonSuunnanmuutoksesta:)

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yhteistyössä

  • Varkauden Aluelämpö